El Cap d’Any és una celebració universal, però cada cultura i lloc del món el commemora amb rituals, tradicions i festes ben particulars. Des de menjar raïm a mitjanit fins a llençar objectes vells per la finestra, el canvi d’any està ple de simbolismes únics. Vols saber com celebren el Cap d’Any a diferents racons del planeta? T’ho expliquem!
A Catalunya i Espanya, la tradició consisteix a menjar-se dotze grans de raïm al ritme de les dotze campanades que anuncien la mitjanit del 31 de desembre. Cada raïm simbolitza un mes de l’any que comencem i menjar-los tots sense entrebancar-se garanteix bona sort.
A Itàlia, menjar llenties durant el sopar de Cap d’Any és una tradició molt estesa. Es diu que aquests llegums porten riquesa i prosperitat per la seva semblança amb petites monedes.
A les Filipines, la gent creu que els objectes rodons simbolitzen riquesa i abundància. Així que es vesteixen amb roba de llunes o cercles, i les taules s’omplen de fruites rodones com raïm, pomes i taronges.
Al Japó, el Cap d’Any es coneix com a “Oshōgatsu”. Els temples budistes toquen les campanes 108 vegades per simbolitzar la purificació dels 108 desitjos terrenals. També és típic menjar “toshikoshi soba”, una sopa de fideus que representa llarga vida i trencar amb les dificultats de l’any que acaba.
Al Brasil, el Cap d’Any se celebra a les platges, especialment a Copacabana. La gent vesteix de blanc per atraure pau i bona fortuna i llença flors i petites ofrenes al mar en honor a Yemayà, la deessa del mar. Els focs artificials il·luminen el cel mentre la gent balla i celebra.
Els danesos tenen una tradició peculiar: trencar plats vells davant les portes dels amics i familiars per portar bona sort. Com més plats trencats tinguis, més estimat ets! A més, a mitjanit salten des de cadires per “entrar” literalment en el nou any.
A més dels raïms a Vol de Coloms també ens acomiadem de l’any fent un vol en globus de bon matí. Cal dir adeu a l’any des de ben amunt.
Cap d’Any des del globus aquí!
Regala volar en globus aquí!
Més informació d’on celebrar Cap d’Any a Catalunya aquí!
Comparteix