Us en recordeu de la cançó: “Naps, cols, trumfes i fesols?”. Quan ens ve aquesta cançó al cap pensem en un mercat, en un aliment per cada dia de la setmana, en una tradició popular…
O el refrany: “Per triar les llenties has de passar-hi tres dies”. Això és el que diu aquesta coneguda frase però sort que per cuinar-les no s’hi està tanta estona tot i que també té el seu procés.
Sinó pregunteu-ho a El fesolaire petit que des dels anys 60 es dedica a coure la llegum i treure feina a moltes persones, que amb el dia a dia no tenen temps de passar-se gaire hores entre fogons.
En el nostre repàs per conèixer els comerciants de la plaça mercat d’Olot, avui donem un cop d’ull a aquesta parada, que, si sou de la Garrotxa, de ben segur que un dia o altre hi heu anat a comprar.
Creieu que encara i ha tradició de fer un plat en concret per cada dia de la setmana? A moltes cases, els dijous, per exemple, encara continua essent el dia de l’arròs. Doncs això, a la botiga de la plaça mercat encara passa. Ens expliquen que hi ha un plat més sol·licitat segons el dia de la setmana i que sempre “fan net”. I això que arriben a coure més de 30kg tant de fesol, gros o petit, cigró, també gros o petit, pèsol, ensaladilla, llenties… Posen les olles al foc a les 5h del matí i ja ho tenen tot a punt a les 8h per vendre-ho a la plaça mercat d’Olot, on hi passa tot tipus de clientela. Són 4 persones treballant per servir també els estudiants que s’emporten la carmanyola cap a Barcelona per tenir-ne per tota la setmana.
Ja ho saps doncs:
PEL JULIOL, CULL EL FESOL I PEL GENER, MENJA-TE’L BÉ
Visita El fesolaire petit aquí
Reserva un vol en globus amb un bon plat de fesols, aquí
Aprofita les promocions gener i febrer de Vol de Coloms aquí
Comparteix