A la Garrotxa, parlar d’embotit és parlar d’història, identitat i arrelament al territori. En aquesta comarca rural, la producció d’embotits ha estat, durant segles, una peça clau de l’economia domèstica. Un sol porc alimentava una família durant tot l’any. L’elaboració d’embotits era la manera més eficient de conservar la carn sense que es fes malbé. La tècnica era senzilla: omplir la tripa del mateix animal amb carn i greix picats, amanits amb sal, espècies i, en alguns casos, altres ingredients, per després deixar-los curar, coure o assecar segons el tipus de producte.
Tradicionalment, a cada mas de la Garrotxa es criaven porcs, es feia la matança i s’elaboraven embotits seguint els coneixements transmesos pels avis, les tietes o les dones de la casa, que sovint eren qui en guardaven els secrets. El punt de sal, la quantitat de pebre, el temps de curació, el tall de la carn, la proporció de greix, o fins i tot la mida dels trossos… Cada detall variava lleugerament d’una casa a l’altra.
A tot arreu es feien fuets, llonganisses, baiones, bulls blancs i negres, botifarres de perol o llonganisses crues, però el resultat mai era exactament igual. Cada mas imprimia als seus embotits un caràcter propi, que els donava un gust únic i irrepetible.
Avui en dia, la matança a casa ja no està permesa, però la tradició es manté viva gràcies als petits productors i artesans de la Garrotxa que continuen elaborant embotits com s’ha fet sempre. A cada poble hi ha carnisseries que fan els seus propis embotits, amb receptes familiars i producte local. Fins i tot, encara hi ha productors que crien els seus propis porcs. Així garanteixen un control total del procés, des de l’inici fins al producte final.
A Vol de Coloms volem que conegueu la Garrotxa d’una manera única. Per això, a banda de mostrar-vos el paisatge des del cel, també us volem acostar a la nostra gastronomia.
Després del vol en globus, oferim un esmorzar de pagès on l’embotit local n’és un dels grans protagonistes. Després d’un vol tranquil per sobre dels volcans, et convidem a seure a taula i tastar una selecció d’embotits elaborats per productors de la zona.
Ja ho saps, doncs:
Vine a volar i provar l’embotit de la Garrotxa.
Més informació del mercat d’Olot aquí!
Reserva un vol en globus aquí!
Regala una experiència única aquí!
Comparteix