Lluèrnia, festival del foc i de la llum, es celebrarà el dissabte dia 11 de novembre a la ciutat d’Olot des de la posta del sol fins a mitja nit.
És un esdeveniment festiu i participatiu organitzat per Lluèrnia Associació Cultural, que es celebra anualment a Olot el mes de novembre
Continua sent un festival de curta durada però molt intens, que vol ser una festa participativa amb el foc i la llum com a protagonistes, de manera que evoquin el nostre entorn volcànic.
Com cada any ,artistes visuals i professionals creatius d’àmbits ben diversos , , acompanyaran els alumnes de les Escoles d’Art de Catalunya i dels Instituts i escoles d’Olot i la Garrotxa que, amb les seves instal·lacions efímeres,que tenen la llum o el foc com element principal , ens redescobriran els espais quotidians amb una nova mirada i ens evoquen la vinculació de la cultura i l’entorn natural amb el foc dels volcans i les llums de la tardor.
Es presentaran un total de 50 instal·lacions i l’espectacle final Big Dancers càrrec de la companyia El Carromato de Cádiz. Entre les 50 podem destacar, com sempre, l’Hort de la Llum, que aquest any estrena ubicació a la Plaça de la Rodes, sota el títol “O”. L’Hortolà d’aquest any és l’estudi d’arquitectura Bosch-Capdeferro, un prestigiós estudi que el 2010 va rebre la Menció Especial Arquitecte Emergent del Premi Europeu d’Arquitectura Contemporània – Mies van der Rohe Award.
Una altra instal·lació de gran format “…the silence after” de Tom Carr, escultor de la llum amb una llarga trajectòria i reconeixement internacional, ens acompanyarà pel passeig basàltic, vora riu, en un itinerari lumínic de més de 400 metres que vol ressaltar l’entorn natural.
Al carrer Terrassa, Entreintermitències una proposta gestionada pels voluntaris del festival que promet ser una autèntica sorpresa de caràcter urbanita, amb contrast amb la instal·lació anterior.
També formen part del programa les propostes dels alumnes de les escoles d’art i disseny d’Olot, Terrassa i Reus, EINA i Belles Arts de la Universitat de Barcelona.
Un any més totes les escoles d’Olot i rodalies participaran en una instal·lació col·lectiva, Poliorames Mutants, en la qual, aplicant tècniques dels precursors del cinema, el alumnes re- interprenten algunes de les pintures més conegudes que es poden veure al Museu de la Garrotxa.
La companyia Pim, pam, pum, foc! ens convida a visitar el seu local a Cau de diables i com cada any l’AOAPIX presenta una instal·lació immersiva sota el nom A la velocitat de la llum.
Alguns artistes que han participat a Lluèrnia en anys anteriors repeteixen amb noves propostes, és el cas de Gonzalo Martín que presenta Mur d’ombres, o Clara Grezner, David Tortajada, el Tandem Trias-Laguarta, i Josep Fernàndez Margalef.
La gredera del Montsacopa acollirà una gran instal·lació de Lola Solanilla, Gall, gallina o pollet, per a la qual es necessiten més de 150 col·laboradors, que promet descobrir un espai poc conegut pel gran públic i reformular un paisatge oníric.
Tornem a proposar una instal·lació de foc, amb uns clàssics del festival com són el Taller de Magnèsia, que muntaran les seves escenografies dins mateix del Cementiri Municipal amb Il·luminàncies.
El grup de la ETSAB-UPC liderat per Xavier Solsona, que l’any passat va presentar el premiat Lavagueram, presenten aquest any Hellcome, una suggerent porta d’entrada a l’infern.
Un any més la participació en el programa Transefímers de la Xarxa Transversal, porta a Olot a Glòria Gimenez Carrillo des de la MAU de Granollers, amb un experiment de foc a partir del motor Sterling.
Una altra instal·lació de gran format, Pla D, dissenyada i construïda per Xavier Bayona ocuparà la Plaça Major.
El programa també presenta diverses instal·lacions de molt petit format o que requereixen compra d’entrades, com l’espectacle Twilight del Teatre Principal d’Olot, o reserva prèvia atès el seu aforament reduït .
Una de les activitats que començarà durant la setmana prèvia és Lluèrnia Kids, que presenta el Llumí de Lluèrnia Kids adreçat als més petits.
Veniu a la Garrotxa a passar el cap de setmana , gaudiu del festival Lluèrnia i el diumenge descobriu la Garrotxa des de l’aire . Viviu l’experiència d’un vol en globus sobrevolant els volcans de Catalunya, al Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa , i contempleu el paisatge vestit de colors de tardor .
Per a més informació: www.voldecoloms.cat
Comparteix