El fajol, inspiració de molts pintors i protagonista d’una fira a la Garrotxa

3 febrer 2023

Mentre aquest cap de setmana 4 i 5 de febrer podreu passejar per la Fira del Farro de la Vall de Bianya, la setmana vinent teniu una cita amb Batet de la Serra. Es tracta de la tercera fira a la Garrotxa des que ha començat l’any i on el protagonista també és un un producte ben casolà. Un aliment que, inicialment era pels animals i s’ha anat introduint en plats de la nostra cuina: el fajol.

El Diumenge 12 de Febrer 2023, Batet celebra la XVI Fira del Fajol. Durant tot el dia, el que s’hi acosti podrà gaudir d’un mercat de productes de proximitat i d’artesania i veure com garrotxins i garrotxines tenen mà esquerra a practicar alguns dels oficis tradicionals de la zona: batre, ventar i moldre el fajol, producte estrella de la fira. Però no només això. També hi haurà demostracions de torner de fusta, cisteller, picapedrer, sabater i forjador. Tot un ventall d’oficis que ens poden servir per aprendre moltes coses.

I com que a la majoria ens agrada tastar nous plats i sabors i “som de vida”, el grup Cuina Volcànica tindrà a punt diversos tastets elaborats amb aquest producte. La venda de tiquets es farà el mateix dia de la fira.

Serà un diumenge molt complert i Batet de la Serra es convertirà en el punt de trobada. A banda d’aquestes activitats n’hi haurà d’altres, tan per grans com per petits. Un concurs de dibuix infantil, exposició d’animals de pagès, el pregó que aquest any anirà a càrrec de Carme Simon, editora de Llibres de Batet i veïna de la zona… També hi haurà missa, demostració de balls tradicionals, un dinar, actuació de batoiers, etc.

Aquesta és una de les primeres fires de l’any que es fan a la comarca. Després de la del fesol de Santa Pau i del farro a la Vall de Bianya, el fajol pren el protagonisme la segona setmana de febrer. Un protagonisme que tembé es plasma en l’art. El fajol va ser durant molts anys i ho continua sent, la inspiració de molts pintors paisatgistes de la comarca.

Fantàstic diumenge doncs per passar amb amics, familiars o coneguts. Per aquells garrotxins que els agrada anar de fira i per a totes aquelles persones que venen a visitar la Garrotxa i que, per exemple, si venen a volar amb nosaltres, acabat el vol en globus poden anar a fer un tomb a la Fira del Fajol de Batet de la Serra.

Ja ho saps, doncs:

VINE DE FIRA A LA GARROTXA!

Vine a la Fira del fajol. Veure el programa aquí

Reserva un vol en globus en promoció el mes de febrer aquí!

Reserva el vol en globus en família aquí!

Comparteix