Cornamusam, el festival del sac de gemecs

16 maig 2023

Més de 30 anys escolant la música del sac de gemecs pels carrers i sales de la ciutat d’Olot. El Cornamusam torna com cada any a la capital de la comarca de la Garrotxa per fer-nos gaudir d’aquest instrument tan especial.

No sabem ben bé els seus orígens, però ens consta que ja a l’època dels romans, hi havia un instrument molt semblant a la cornamusa. El sac de gemecs és un instrument de vent-fusta que consta de diferents parts;

El sac és una bossa feta de pell de cabra o de xai on s’emmagatzema tot l’aire. Amb un bufador, el músic introdueix aire a la bossa, on es guarda fins que la pressiona amb el braç per fer-lo sortir pel grall o el bordó. Aquestes dues peces són molt importants, normalment fetes de fusta, permeten que surtin les notes musicals. El grall és l’encarregat de fer la melodia, és un tub de fusta buit amb 7 furats per la part de davant i un per la part de darrere. Com el funcionament d’una flauta convencional, segons els forats que es tapen amb els dits, es creen unes melodies o altres. L’altra part per on s’escapa l’aire és el bordó, en aquest cas el sac de gemecs en té 3, fets de fusta aquest només genera una nota, a diferència del grall.

Aquest instrument té diferents variacions depenent de la zona del món on es toqui. Gràcies a tots aquests anys de Cornamusam, la gent d’Olot i contrades, hem pogut gaudir de concerts de músics d’arreu de Catalunya i de diferents parts del món que han tocat el sac de gemecs i instruments germans com la gaita o la xeremia.

A mesura que han passat els anys l’associació El Til·ler, entitat que organitza el festival, ha anat modificant els seus objectius. Tot i això, sempre ha tingut com a base, fomentar la cultura popular, especialment el vessant més musical de la cultura del nostre país. Un bon exemple d’aquesta defensa, va ser amb la creació de la Cabra. A la ciutat d’Olot hi ha molta tradició gegantera i no podia ser que un festival tan consolidat no tingués el seu gegant. Per això es va crear la cabra, l’animal amb el qual es fa la bossa tan característica del sac de gemecs.

L’edició d’aquest any serà del 17 al 21 de maig, un bon grapat de dies amb activitats, actuacions musicals, balls i moltes més coses.

Ja ho saps, doncs:

GAUDEIX DE LA MÚSICA DEL SAC DE GEMECS!

Més informació del Cornamusam aquí!

Coneix la Garrotxa des de l’aire aquí!

Més informació de la Garrotxa aquí!

Comparteix