Dia Europeu dels Parcs. 24 de maig

9 agost 2019

Amb motiu del dia Europeu dels Parcs dotze espais naturals gestionats per la Generalitat organitzen aquests dies prop d’una cinquantena d’activitats destinades a  escolars i visitants.

Sota el lema El patrimoni cultural: també a la natura!”, en l’edició d’enguany pren un especial relleu les biblioteques públiques i els centres de documentació dels parcs, per apropar la cultura també dins d’aquests indrets singulars

La Federació de Parcs Naturals i Nacionals d’Europa (EUROPARC), que aglutina gairebé 400 membres de 36 estats europeus, commemora cada 24 de maig des de 1909 aquest Dia, coincidint amb la primera declaració dels primers parcs nacionals europeus, a Suècia.

A més, les exposicions, itineraris i activitats programades serviran per apropar a la ciutadania les particularitats de cada un dels espais naturals privilegiats que integren el territori català. Les accions s’emmarquen, a més, en els actes programats dins de la Setmana de la Natura, una campanya que pretén promoure la presa de consciència al voltant de la necessitat de conservar el medi ambient.

El Dia Europeu dels Parcs 2018 és, doncs, una nova oportunitat per transmetre a la societat:

  • Com els espais naturals protegits són espais  saludables per a milers de ciutadans del nostre país.
  • Com els parcs contribueixen a afrontar els efectes del canvi climàtic i minimitzar els seus impactes.
  • Com els parcs són escenaris per plantar, cuidar, restaurar i promoure la diversitat genètica.
  • Com els parcs poden ajudar a noves formes de reduir la petjada ecològica.
  • Com els parcs promouen la sostenibilitat dels pobles i ciutats circumdants.

Els 12 espais naturals ( parcs natural de Catalunya) gestionats per la Generalitat que organitzen activitats són:

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa:

El dia 24 de maig és la data escollida  per inaugurar un nou itinerari terapèutic, en honor a Salvador Grau i Tort, un referent en la conservació de la natura de Catalunya, que va formar part del Departament.

D’altra banda, fins al 14 de juny es podrà visitar l’exposició “Aigua, natura i paisatge”, organitzada per l’Observatori del Paisatge en col·laboració amb el centre de documentació del parc.

A més, amb el suport de la Biblioteca Josep M. de Garganta i la Biblioteca Municipal Maria de Jonquers, tindrà lloc el 25 de maig una xerrada sobre la recuperació del cranc de riu autòcton.

Finalment, en el marc del congrés MAAR2018 ( congrés internacional de vulcanologia) , que se celebra a Olot del 21 al 25 de maig, el parc organitza dues activitats amb els volcans de rerefons: una xerrada al Centre Excursionista d’Olot, sobre el rigor científic en el cinema de catàstrofes, a càrrec de David Brusi, professor, i la projecció de la pel·lícula “Un poble anomenat Dante’s Peak” (1997), el 31 de maig.

Parc Natural del Delta de l’Ebre

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Paratge Natural de l’Albera:

Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

Parc Natural dels Ports

Paratge Natural de Poblet

Parc Natural del Cadí-Moixeró

Parc Natural del Delta de l’Ebre

Parc Natural de la Serra de Montsant

Parc Natural de l’Alt Pirineu

 

Per a més informació :Xarxa de Parcs Naturals 

Comparteix