La fageda d’en Jordà, la joia natural de la Garrotxa

24 maig 2022

La comarca de la Garrotxa és coneguda pel seu encant natural, un 80% del territori està cobert per massa forestal. Aquest creixement de la natura dels últims anys és degut a la protecció de dues zones; l’espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa i la zona volcànica de la Garrotxa amb el bosc de la fageda d’en jordà com la joia de la corona.

Durant una bona colla d’anys, la comarca va patir un retrossés natural a causa de les diferents activitats econòmiques. La necessitat de carbó vegetal i de camps per l’agricultura i la ramaderia, varen causar la desforestació de molts boscos de la Garrotxa. Per altra banda, la necessitat de material per la construcció va destruir diferents paratges naturals. Uns exemples poden ser la gredera del volcà Croscat i les pedreres del Boscarró i el Molí Fondo de Sant Joan les Fonts.

La destrucció d’aquests espais naturals va fer que sorgís un moviment per protegir totes aquestes zones que s’estaven destruint. Centrant-nos en l’entorn de la fageda d’en Jordà, a començaments dels anys setanta va sorgir una veu per alarmar el que estava passant. Aquesta veu va créixer fins al punt de poder crear la Comissió Pormotora per a la protecció de la Zona Volcànica. La pressió de la gent va fer que les autoritats catalanes l’any 1982 creessin una llei de protecció de la zona volcànica de la Garrotxa, catalogant l’àrea com a Paratge Natural d’Interès Natural. D’aquesta manera s’assegurava la protecció i conservació de la flora, fauna i el sòl volcànic.

Gràcies a aquesta acció, de mica en mica la naturalesa ha pogut fer el seu camí i en l’actualitat podem gaudir d’aquest entorn natural tan bonic que sobrevolem. Un espai molt destacat de la Zona volcànica de la Garrotxa, és la Fageda d’en Jordà.

Aquest bosc és únic, ja que creix a sobre la colada de lava del volcà Croscat. Es troba en un terreny pla amb petits torons, anomenats tossols, a només 550 metres d’altitud. Són arbres que creixen en clima oceànic i humit. Tot i ser una zona mediterrània, a la Garrotxa les precipitacions són molt abundants, amb la qual cosa permet el creixement de fagedes.

La Fageda d’en jordà ocupa unes 700 hectàrees, els arbres d’uns 30 metres d’alçada creen, sota les seves fulles, un indret màgic. Per a molts artistes va ser i és un espai d’inspiració i un dels escrits literaris que millor descriu aquest espai és el poema de Joan Maragall, el qual ens expressa en paraules el que podem sentir quan passegem per la fageda.

Saps on és la fageda d’en Jordà?
Si vas pels vols d’Olot, amunt del pla,
trobaràs un indret verd i profond
com mai cap més n’hagis trobat al món:
un verd com d’aigua endins, profond i clar;
el verd de la fageda d’en Jordà.
El caminant, quan entra en aquest lloc,
comença a caminar-hi a poc a poc;
compta els seus passos en la gran quietud:
s’atura, i no sent res, i està perdut.
Li agafa un dolç oblit de tot lo món
en el silenci d’aquell lloc profond,
i no pensa en sortir, o hi pensa en va:
és pres de la fageda d’en Jordà,
presoner del silenci i la verdor.
Oh companyia! Oh deslliurant presó!

Aquestes dolces i amables paraules escrites fa més de cent anys, ens donen una idea de la màgia que es respira en aquest bosc. Tenim la sort que a vol de coloms, podem veure la fageda d’en Jordà des d’una perspectiva única. Des del cel veiem la frondositat dels fajos que creen un món tranquil i ple de pau, sota la teulada de les seves fulles.

Ja ho saps, doncs:

CONEIX LA FAGEDA D’EN JORDÀ DES DEL CEL!

Fes la reserva del vol en globus aquí!

Fes la reserva del vol en globus amb l’allotjament aquí!

Fes la reserva a mida aquí!

Comparteix