La història dels globus aerostàtics

10 abril 2024

Els globus aerostàtics, amb la seva imponent presència al cel, han captivat la imaginació humana des de la seva invenció. Aquests enginys voladors són una fita clau en la història de l’aviació i un testimoni del desig humà de conquerir els cels. La història dels globus aerostàtics es remunta al segle XVIII.

Els inicis: els germans Montgolfier

Recentment, els historiadors han descobert que l’any 1709 el sacerdot brasiler Bartolomeu de Gusmão va fer la primera demostració d’ascensió aèria amb globus d’aire calent.

Tot i això, no es veu una evolució important fins al 1783 amb els germans Montgolfier, Joseph-Michel i Jacques-Étienne, dos fabricants de paper francesos. Fascinats pel comportament dels gasos, van descobrir que l’aire calent, sent menys dens que l’aire fred, podia fer que un objecte s’enlairés.

El 4 de juny de 1783, van fer volar el primer globus aerostàtic sense tripulació a Annonay, França. Aquest globus, fet de paper i tela, es va elevar a una altitud de gairebé 2.000 metres, sorprenent la multitud que s’havia reunit per presenciar l’esdeveniment.

El primer vol tripulat

Després de diversos vols d’èxit sense tripulació, el 19 d’octubre de 1783, els germans Montgolfier van fer volar un globus amb animals a bord: un gall, una ovella i un ànec. Aquest vol va ser un èxit i va preparar el camí per al primer vol tripulat.

El 21 de novembre de 1783, Jean-François Pilâtre de Rozier i François Laurent d’Arlandes es van convertir en els primers humans a volar en un globus aerostàtic. El seu vol va durar uns 25 minuts i va recórrer uns 9 quilòmetres sobre París, demostrant que el vol humà era possible.

Avenços i aplicacions militars

Durant el segle XIX, els globus aerostàtics van continuar evolucionant i van trobar aplicacions en diversos camps, inclosa la guerra. Durant les guerres napoleòniques, es van utilitzar per a l’observació i la comunicació. Més tard, durant la Guerra Civil Americana, els globus es van fer servir per a la vigilància militar.

El 1884, els francesos Charles Renard i Arthur Constantin Krebs van fer un gran avanç amb el seu globus dirigit “La France”, equipat amb un motor elèctric. Aquest globus podria ser controlat i dirigit, marcant el començament de la transició cap als dirigibles.

El segle XX i l’era moderna

El segle XX va veure l’auge i la caiguda dels dirigibles, però els globus aerostàtics van continuar sent populars per a l’oci i l’esport. El 1932, l’explorador suís Auguste Piccard va fer història amb un vol estratosfèric que va arribar als 16.201 metres d’altitud, utilitzant un globus d’hidrogen.

En l’actualitat, els globus aerostàtics es fan servir principalment per a vols recreatius i esportius. Festivals com l’Albuquerque International Balloon Fiesta a Nou Mèxic, Estats Units, atreuen milers de visitants i pilots de globus d’arreu del món, convertint-se en esdeveniments emblemàtics per als aficionats.

Des dels experiments inicials dels germans Montgolfier fins als vols estratosfèrics de Piccard, la història dels globus aerostàtics és una crònica d’innovació i aventura. Aquests enginys han contribuït significativament a la comprensió de l’aviació i han inspirat generacions d’aventurers i científics. Avui dia, els globus aerostàtics continuen sent un símbol del somni humà de volar, oferint una manera única i tranquil·la de veure el món des d’una perspectiva diferent.

Ja ho saps, doncs:

VINE A DESCOBRIR AQUESTA AERONAU.

Reserva un vol en globus aquí!

Reserva el vol en globus i allotjament a l’hotel Olot centre aquí!

Més informació del globus aerostàtic aquí!

Comparteix