Revetlla de Sant Joan, nit de foc i festa.

13 juny 2023

Tot i que ja tinguem les piscines municipals obertes des del primer cap de setmana de juny o que oficialment l’inici de l’estiu sigui el dia 21 de juny. Tot i que ja fa setmanes (que …) amb la roba d’estiu o que la temporada a la costa ja estigui a ben arrencada, per la nostra ment, l’estiu no comença fins a la revetlla de Sant Joan.

Inconscientment, relacionem aquesta festivitat amb l’arribada d’aquesta estació. A tot poble i ciutat de parla catalana s’encenen la foguera de Sant Joan amb la flama del Canigó. Una flama que es manté encesa tot l’any al Castellet de Perpinyà i que es porta el dia 23 de bon matí al cim del Canigó, des d’aquí poder repartir a tot el territori el foc per encendre cada foguera.

No se sap del tot, d’on prové aquesta tradició, tot i això, es diu que era una festa pagana per celebrar el solstici d’estiu. El foc purificava els mals que es creia que agraeixin aquesta nit. Per això a cada poble i barri encenien les fogueres per fer fora aquests éssers malignes. En passar els anys i l’aparició del catolicisme la tradició ha anat canviant, però encara es continua encenent la foguera, fent àpats populars i ballant i cantant vora el foc.

És per això, que aquest divendres si voltes pels pobles i ciutats, podràs trobar tot de persones fent un àpat, menjant coca de Sant Joan i brindant amb cava, mentre els nens i nenes tiren petards, encenen bengales o salten la foguera de Sant Joan.

Ja ho saps, doncs:

A GAUDIR DE LA REVETLLA DE SANT JOAN

Comença la revetlla volant en globus aquí!

Descobreix més sobre Sant Joan aquí!

Descobreix les festes dels pobles de la Garrotxa aq!

Comparteix