Tots Sants a Catalunya, una tradició cristiana

25 octubre 2023

A “Tots Sants” a Catalunya és una celebració que té lloc l’1 de novembre. És un dia festiu reconegut a Catalunya, així com a molts altres països catòlics i cristians.

Durant aquest dia, les persones acostumen a visitar els cementiris per a netejar i adornar les tombes dels seus éssers estimats difunts. A més, és habitual encendre espelmes i deixar flors en record dels qui ja no hi són.

Aquesta festivitat també pot incloure missatges religiosos, pregàries i altres formes de veneració dels sants i els difunts. És una ocasió en què les famílies es reuneixen per a recordar i honorar els seus éssers estimats que han passat a millor vida.

També és habitual que se celebrin missa especial en les esglésies locals en honor als sants i màrtirs cristians.

Per commemorar aquesta diada, EducArt, una empresa de guiatge, organitzen una visita per descobrir les peces escultòriques i panteons modernistes d’Olot. Més enllà de l’aspecte artístic i estètic del cementiri expliquen, nous ritus, noves maneres de morir que aproximen al sentit de la vida i al de la mort.

A més de les visites als cementiris, a Olot i altres llocs de Catalunya, es conserva la tradició de la “castanyada”, on la gent es reuneix per menjar castanyes, panellets i altres dolços típics de la temporada.

Tots Sants és una de les moltes tradicions cristianes que tenim de fa molts anys, però que van evolucionant amb el pas del temps. Agafant tradicions menys religioses i amb influència d’altres llocs.

Ja ho saps, doncs:

Vine per tot Sants a Olot!

Més informació d’Olot aquí!

Coneix la Garrotxa des de l’aire aquí!

Descobreix la Garrotxa aquí!

Comparteix