Volcà Montsacopa, un volcà dins una ciutat.

25 juliol 2023

Avui us expliquem un dels volcans que està al mig de la ciutat d’Olot. El creixement de la ciutat, va fer que es comencés a urbanitzar tot el voltant del volcà Montsacopa amb la qual cosa avui dia queda situat entre els barris de Sant Francesc, del Morrot i del Pla de Baix.

Aquest volcà no és el més jove de la comarca, tot i això, sí que és dels més joves del pla d’Olot. Es va formar fa uns 100.000 anys. Manté un cràter completament arrodonit, semblant al del volcà Santa Margarida. Va ser format per dues expulsions una primera erupció estromboliana poc explosiva i una de més explosiva després.

El nom del volcà Montsacopa, ve de la forma d’aquest. Es podria definir com un mont en forma de copa. També se l’anomena volcà Sant Francesc per tenir en el seu perímetre una ermita amb aquest nom.

A la part més alta del volcà trobem tres edificis, un construït al segle XVII i els altres dos el segle XIX. El més vell és l’ermita de Sant Francesc. En l’actualitat es manté l’ermita i l’edifici on hi havia viscut l’ermità s’ha convertit en un bar amb vistes a tota la ciutat d’Olot. Per altra banda, les dues altres construccions són dues torres de vigilància aixecades durant l’ocupació francesa.

Com va passar amb el volcà Croscat, el Volcà Montsacopa va patir extraccions de terra per a moltes de les construccions que es feien a la ciutat. La seva proximitat amb el punt de les obres va fer que s’explotés fins als anys setanta amb la creació del parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa.

Actualment, als peus del volcà hi trobem l’Espai Cràter, un museu per poder descobrir tot el que es vulgui sobre el volcà Montsacopa, la zona volcànica de la Garrotxa i el vulcanisme mundial.

Ja ho saps, doncs:

DESCOBREIX MÉS DEL PARC DE LA ZONA VOLCÀNICA DE LA GARROTXA!

Fes la reserva del vol en globus aquí!

Fes la reserva del vol en globus i la visita a l’espai cràter aq!

Més informació de la zona volcànica aquí!

Comparteix