La Plaça Mercat, una dècada del nou edifici

31 gener 2024

Aquest 2024 es cumpleixen 10 anys del nou edifici de la plaça mercat d’Olot. Amb la nostra filosofia de potenciar el territori i els productes de casa, aquesta efemèride ens serveix per dedicar el nostre espai a conèixer de més a prop la història de la plaça i de cadascun dels seus placers.

Començarem per l’edifici que, actualment acull a 21 parades així com un gran supermercat i un pàrquing. Els venedors que hi ha instal·lats diuen estar encantats de formar part d’aquest eix comercial tant important per Olot. Ens expliquen que la plaça mercat és un lloc de trobada, de passeig, on el client va observant les diferents parades que s’hi troben i on té gairebé tots els productes a mà.

Però fem història i traslladem-nos fins a 1906. Aquest any olotins i olotines comencen a reclamar un mercat obert on agrupar les parades que, fins aleshores s’aplegaven a la Plaça Major, a cel obert.

Les obres d’una nova plaça mercat municipal no començaran fins 30 anys més tard, el 1937. El retard és degut a una suma de motius, però sobretot a les pressions dels botiguers del voltant de l’actual Plaça Major. Tenien por que un cop els placers marxessin d’allà, les seves botigues perdessin vendes. S’escullen uns terrenys del carrer Mulleras i s’hi comença a construir. El país estava en plena Guerra Civil i al 1939, al·legant que era un edifici dissenyat en plena República, les autoritats franquistes decideixen tirar-la a terra.

Conscients que es necessitava un espai, el 1949 el ple municipal aprova un nou projecte de plaça mercat que estarà enllestida el 1954, concretament el dia de Sant Lluc. Amb els anys però, l’edifici queda desfassat i es decideix enderrocar i construir una nova plaça que s’estrenarà el 1976.

Aquest darrer equipament és el que precedeix a la plaça actual. Segur que molts recordareu les escales que donaven accés a la primera planta, destinada exclusivament al mercat. El pis superior era destinat al pàrquing de cotxes. En aquest edifici també hi havia un local pel Centre d’Iniciatives Turístiques i un bar.
Però com tot, amb els anys, la plaça necesitava una nova remodelació. Es té molt clar que el lloc on es troba ubicada és l’ideal i es decideix construir, de nou, un edifici més pràctic i modern.

Així doncs, el novembre del 2014 s’inaugura el que podríem dir el quart edifici de la plaça mercat d’Olot, obra de Land i l’arquitecte Simó Roca. Una construcció de 3.900 metres quadrats que ja ha esdevingut un model i ha rebut visites d’altres poblacions interessades en la proposta olotina. Els placers ja estan pensant quina una en faran per celebrar els 10 anys de la nova plaça mercat!

Ja ho saps, doncs:

Visita la plaça mercat d’Olot aquí

Reserva un vol en globus en promoció el mes de febrer aquí!

Reserva el vol en globus en família aquí!

Comparteix